‘Van Aartsen gaat nieuwe protestmars verbieden’

14-08-2014 07:02

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen gaat de nieuwe ‘Mars voor de vrijheid’ in de Schilderswijk verbieden. Dit meldt het AD, dat zich baseert op bronnen binnen het Haagse stadhuis. De kans dat er rellen uitbreken als betogers in de wijk demonstreren tegen moslimextremisme, is volgens van Aartsen te groot.

De burgemeester maakt zijn besluit waarschijnlijk vanavond bekend tijdens het spoeddebat met de gemeenteraad over recente betogingen in de stad. In juli betuigden hierbij demonstranten tot tweemaal toe openlijk steun aan de terreurorganisatie IS. Tijdens een protest tégen IS afgelopen zondag kon de politie nog maar net voorkomen dat demonstranten slaags raakten met IS-sympathisanten en jongeren uit de Schilderswijk. Daarbij werd met bakstenen gegooid en vuurwerk afgestoken.

Een nieuwe demonstratie is gepland voor 20 september. PVV-leider Wilders heeft iedereen al opgeroepen hierheen te gaan. Hij stelde ook dat hij bij een eventueel verbod desnoods in zijn eentje met een Nederlandse vlag door de wijk gaat lopen.

De ongeregeldheden bij eerdere protesten, de verwachte opkomst en de dreiging van een gewelddadige botsing tussen betogers en jongeren uit de wijk, zijn voor Van Aartsen redenen de mars door de Schilderswijk te verbieden. De betogers moeten vermoedelijk uitwijken naar het Malieveld.