Hennis: Defensie gaat goed om met personeel

15-08-2014 11:12

Het ministerie van Defensie zorgt goed voor zijn medewerkers. Met deze uitspraak reageerde minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie vrijdag na kritiek van de militaire vakbond AFMP over de behandeling van Afghaanse tolken die voor het Nederlandse leger hebben gewerkt.

Militaire vakbonden en D66 willen dat de minister er alles aan doet om de tolken aan een Nederlandse verblijfsvergunning te helpen. “De vraag is of het verstandig is om op die manier met het asielrecht om te gaan”, aldus Hennis voorafgaand aan het kabinetsberaad. Ze benadrukte dat niet alleen lokale tolken, maar ook chauffeurs, beveiligers en vele andere lokale medewerkers op contractbasis voor Defensie werkten.

De minister wilde verder niet ingaan op de kwestie, omdat die opkwam naar aanleiding van een individuele zaak, namelijk die van de Afghaanse tolk Abdul Ghafoor Ahmadzai. Hij werkte voor de Nederlandse missie in Afghanistan en zegt daardoor gevaar te lopen bij een terugkeer naar zijn geboorteland.

Na een afgewezen asielverzoek in Noorwegen kwam hij naar Nederland. Volgens Europese afspraken kun je maar in één Europees land een asielverzoek indienen. Daarom neemt Nederland zijn asielverzoek inhoudelijk niet in behandeling.