Iraakse premier Maliki afgetreden

15-08-2014 07:37

Premier Nuri al-Maliki van Irak treedt af. Dat zei hij donderdagavond op de Iraakse tv. Maliki’s coalitie won dit jaar de parlementsverkiezingen en streefde naar een derde ambtstermijn, maar hij raakte deze week de steun van zijn eigen partij, de sjiitische Dawa, kwijt. Maliki (64) was premier sinds 2006. Zijn beoogde opvolger, Haider al-Abadi, stond tijdens de tv-toespraak aan de zijde van Maliki.

Dawa riep de politici in het land op samen te werken met Abadi, evenals Maliki afkomstig uit de sjiitische meerderheid in het Arabische land. Niet alleen zijn eigen partij, ook de Verenigde Staten hadden het vertrouwen in Maliki verloren. In plaats van te streven naar verzoening tussen de bevolkingsgroepen wakkerde hij de tegenstellingen tussen de sjiieten, de soennieten en de Koerden juist aan. Dat leidde er onder meer toe dat ook gematigde soennieten de invasie van de jihadistische Islamitische Staat gingen steunen.

Die extremistische beweging heeft inmiddels een groot deel van het westen en noorden van Irak veroverd en voor de door haar bezette delen van Irak en Syriƫ een kalifaat uitgeroepen.

De VS zijn blij met het aftreden van de Iraakse premier Nuri al-Maliki en diens steun aan zijn beoogd opvolger Haider al-Abadi. “Irakezen hebben vandaag een grote stap gezet richting de vereniging van hun land”, zei de Amerikaanse veiligheidsadviseur Susan Rice.