Media: Niet mee met betaalde persreizen CIDI

15-08-2014 09:14

Veel media zeggen niet te willen dat hun journalisten meegaan met door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) betaalde persreizen. Na berichtgeving in NRC Next hierover reageren meerdere hoofdredacteuren tegen NRC.

Het CIDI neemt ieder journalisten mee naar Israël en Palestina. De joodse belangenorganisatie betaalt het merendeel van de kosten en stelt als voorwaarde dat de reis een ‘mediaproductie’ oplevert.

De afgelopen vijf jaar zijn rond de honderd journalisten meegegaan met deze reizen Hieronder zaten onder meer journalisten die werken voor Nu.nl, De Groene Amsterdammer, EO, Nederlands Dagblad, nrc.next en Elsevier.

Er zou volgens oud-deelnemers en reisprogramma’s geen evenwichtig beeld gegeven worden. Zo is het verblijf in Israël acht dagen, terwijl het verblijf in Palestina slechts twee dagen duurt. Ook bepaalt het CIDI met wie er gesproken wordt en worden de gidsen in de gaten gehouden.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NvJ) leggen de reisjes een kwetsbaar punt bloot. “Er is steeds minder geld voor buitenlandverslaggeving en dat betekent dat het aantrekkelijker wordt om op deze manier goedkoop ter plaatse te komen,” aldus secretaris Thomas Bruning tegen NRC.

Iedere journalist die de CIDI-reis maakt, moet zich volgens de NvJ “goed beseffen dat er een vorm van invloed op hem wordt uitgeoefend.” Ook zouden ze in hun berichtgeving transparant moeten zijn over de CIDI-reizen.