Nieuws

Staatspolitie ingezet na rellen Ferguson

15-08-2014 07:01

De politie van de Amerikaanse staat Missouri heeft donderdag de veiligheid van de stad Ferguson op zich genomen. Parlementsleden, activisten en demonstranten leverden kritiek op de manier waarop de lokale politie omging met rellen die in de stad uitbraken, nadat vorig weekend een zwarte tiener werd doodgeschoten door een politieagent.

Het incident heeft geleid tot hevige protesten in de stad. De politie geeft, tot onvrede van de demonstranten, maar mondjesmaat informatie over het incident. Ook probeerde zij de protesten in de kiem te smoren met de inzet van militair materieel en traangas. De houding van de politie heeft volgens critici geleid tot geweldsescalatie.

Gouverneur Jay Nixon van Missouri droeg de veiligheid van de stad over aan de State Highway Patrol. De zwarte kapitein Ron Johnson is verantwoordelijk voor de veiligheid in de stad. De lokale politie blijft aanwezig in Ferguson, maar wordt aangestuurd door de staatspolitie.

Volgens Nixon leek de stad de afgelopen dagen op een ,,oorlogsgebied”. Bij rellen in de nacht van woensdag op donderdag zette de politie traangas en rookbommen in om demonstranten uit elkaar te drijven. Ook schoot de politie met rubberen kogels. Demonstranten bestookten de autoriteiten met stenen en molotovcocktails.

ANP