Weten & Tech

Duizend robots werken samen als rode mieren

18-08-2014 10:02

Kilobots zijn maar iets groter dan een muntstuk van twee euro, en toch doen ze verbazingwekkende dingen. De robots communiceren met elkaar om op die manier verschillende vormen aan te nemen. Zo scheppen ze enig licht op hoe complexe zwermen zich in de natuur gedragen. Maar er is meer voordeel.

Met 1.024 stuks tegelijk, plaatst men de robots op een plat oppervlak. Vervolgens vertelt men aan vier seed robots welke vorm de groep moet aannemen. De vier worden naast de troep geplaatst, waarop ze de rest vertellen wat er moet gebeuren. Zo’n twaalf uur later is het zelf-organiserende vermogen van de automaten klaar en hebben de Kilobots een figuur gevormd. Ze communiceren via infrarood licht en kunnen alleen met hun collega’s naast hen praten.

Volgens de makers laat de zwerm zien hoe bijvoorbeeld mieren zich aanpassen aan complexe situaties. Uiteindelijk moet de software achter het systeem robots aansturen die zo klein zijn als een zandkorrel, en die elke vorm aannemen die mogelijk is. Denk aan gereedschap dat zich razendsnel omvormt van waterpomptang tot steeksleutel.

Tijdens dergelijke onderzoeken roept men nooit hoe handig dergelijke technologie is voor de wapenindustrie. Maar duizend vooraf geprogrammeerde, en volledig geautomatiseerde soldaten zijn maar wat handig voor een klusje in Irak. Of Iran. Of Gaza. Per slot van rekening staat Big Dog al op het punt om in gebruik genomen te worden.


Alle details bij Nature. Bij Harvard meer over Kilobots.