Buitenland

Julian Assange verlaat binnenkort ambassade van Ecuador

18-08-2014 10:58

Vanmorgen draaide de geruchtenmachine rond Julian Assange op volle toeren. De Australische oprichter van Wikileaks gaf een persconferentie en men vermoedde dat hij wegens gezondheidsredenen de ambassade van Ecuador in Engeland zou verlaten. De geruchten bleken een beetje waar.

Assange zit al twee jaar in die ambassade omdat de Britse politie hem zoekt, en hij op die manier uitlevering aan Zweden probeert te voorkomen. Ook Amerika wil hem oppakken omdat hij geheime documenten van hen publiceerde. “Ik zal de ambassade binnenkort verlaten, maar niet om de redenen die jullie denken”, zo stelde Assange. “Hoe is het mogelijk dat iemand zo lang vastgehouden wordt. Europa zou een plek moeten zijn waar de basisrechten van iemand gerespecteerd worden. Dit is een situatie waarin dat niet gebeurt”.

Op welke termijn hij weg wil vertelt het verhaal niet. Wel stelt Assange hulp te hebben van mensenrechtenorganisaties. Hoewel vooraf werd aangekondigd dat de persconferentie live zou zijn, bleek het om een opname te gaan.

assange+papier