Tbs-moeder krijgt stadsverbod

19-08-2014 12:35

Een vrouw uit Enschede, die maandag haar tbs-behandeling heeft afgesloten, heeft een verbod om in haar woonplaats te komen. Dit verbod geldt totdat haar nu 15-jarige dochter meerderjarig is. Dat heeft de voorzieningenrechter in Assen dinsdag besloten.

De dochter van de vrouw is namelijk doodsbang dat haar moeder haar wil vermoorden. De vrouw probeerde in 2009 zichzelf, haar zoon en dochter van het leven te beroven met een cocktail van drank en pillen.

Het drietal overleefde de poging, de zoon pleegde 2 jaar later zelfmoord. Zijn moeder zat toen al opgesloten in een tbs-kliniek. Intussen was gebleken dat zij haar kinderen had geterroriseerd.

De dochter en haar vader spanden maandag een kort geding aan om te voorkomen dat de moeder weer naar Enschede zou komen. De advocaat van de moeder liet maandag weten dat de vrouw wel wilde instemmen met een gebieds- en contactverbod, maar de vrijheid wilde hebben om haar ouders op te zoeken, die ook in Enschede wonen. Dat heeft de rechter nu voor ruim 2 jaar verboden.

De zaak heeft veel stof doen opwaaien. Burgemeester Peter den Oudsten van Enschede deed eerder een beroep op de moeder om weg te blijven. Een actiegroep zamelde 13.000 handtekeningen in tegen haar komst en bracht die naar het ministerie van Justitie.