Begrotingsoverleg kabinet en oppositie

25-08-2014 10:00

De onderhandelingen tussen het kabinet en de bevriende oppositie over de rijksbegroting van volgend jaar zijn maandagochtend weer hervat. De gesprekken vinden plaats op het departement van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

SGP-voorman Kees van der Staaij benadrukte voor aanvang van het beraad opnieuw het belang van extra geld voor Defensie. “Hier geldt altijd: hoe meer hoe beter. Maar we zijn ons ervan bewust dat de financiële ruimte niet oneindig is.”

Alexander Pechtold van D66 zet in op het verzachten van de eerder door het kabinet doorgevoerde lastenverzwaringen. Het lijkt er op dat er inderdaad een miljard euro extra is om eerder geplande lastenverzwaringen te verlichten. Pechtold zei dat hij ook nog wel andere wensen heeft, maar gezien de vele hervormingen van de afgelopen tijd is het nu ook zaak om het “een beetje stabiel te houden”.

Aan het overleg doen namens het kabinet premier Mark Rutte, minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem mee. Namens de regeringspartijen zitten de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) om de tafel en namens de bevriende oppositiepartijen de fractievoorzitters naast Pechtold (D66) en Van der Staaij (SGP) ook Arie Slob (ChristenUnie).