Nieuws

Doodgeschoten tiener vandaag begraven in Ferguson

25-08-2014 07:56

In het Amerikaanse Ferguson wordt maandagmorgen de 18-jarige Michael Brown, die onlangs werd doodgeschoten door een agent, begraven. De uitvaart wordt om 10.00 uur (lokale tijd) gehouden in een baptistenkerk.

De ongewapende Afro-Amerikaanse tiener werd op 9 augustus doodgeschoten door een blanke agent in de voorstad van St. Louis. Dit gebeurde nadat de politieman, Darren Wilson, met collega’s was uitgerukt na een melding van een winkeloverval. Volgens de plaatselijke politie kwamen ze op straat Brown en een andere jongen tegen, die het verkeer blokkeerden. Er ontstond een worsteling in de politiewagen, waar een eerste schot werd gelost. Op straat kwam Brown vervolgens door zes kogels om het leven. De politie zegt dat toen pas bleek dat het slachtoffer betrokken was bij de winkeloverval.

In de dagen na de dood van Brown was het bijzonder onrustig en waren er continu rellen. Winkels werden geplunderd en de politie werd bekogeld met stenen en flessen. Agenten moesten de menigte regelmatig uiteendrijven met traangas en rookgranaten. In de stad werd zelfs de noodtoestand uitgeroepen vanwege de aanhoudende onlusten.

President Barack Obama onderbrak zijn vakantie vanwege de problemen en toonde zijn begrip voor de frustraties. Hij zei dat in te veel gemeenschappen wantrouwen heerst tussen de zwarte bevolking en de politie.

De begrafenis van Brown wordt volgens de Washington Post bijgewoond door drie functionarissen van het Witte Huis.

ANP