Nieuws

Regisseur Richard Attenborough (90) overleden

25-08-2014 06:53

De Britse acteur en regisseur Richard Attenborough is zondag overleden. Dat heeft zijn zoon laten weten aan de BBC. Hij is 90 jaar geworden.

Attenborough was één van de grootste acteurs van Groot-Brittannië voordat hij regisseur werd. Hij speelde in onder meer Jurassic Park en Brighton Rock. In de kaskraker Jurassic Park speelde hij John Hammond, de eigenaar van het dinosauriërpark.

In de jaren 60 debuteerde hij als regisseur. Eind jaren 70 maakte een film over de Slag om Arnhem, A Bridge Too Far. In 1982 wonnen hij en zijn team acht Oscars voor de film Gandhi, waaronder die voor beste regisseur, beste mannelijke hoofdrol en beste film. Het filmdrama is gebaseerd op het leven van Mahatma Gandhi.

Richard is de broer van David Attenborough, een bekende maker van natuurdocumentaires. Richard zat al een tijdje in een verpleeghuis samen met zijn vrouw. Attenborough was al lange tijd ziek. Sinds 2008 had hij hartproblemen. Nadat hij van de trap was gevallen, zat hij in een rolstoel. Attenborough overleed zondag rond het middaguur

ANP