Nieuws

Doden door autobommen Bagdad

26-08-2014 07:56

Twee autobommen hebben maandag zeker 11 mensen gedood en 25 verwond, toen zij ontploften in de Iraakse hoofdstad Bagdad. De ene bom ging af in een drukke straat, de andere bij een restaurant.

De bommen ontploften in een deel van de stad waar voornamelijk sjiieten wonen. Diezelfde groep was ook het afgelopen weekend het voornaamste slachtoffer van aanvallen. Zondag vielen in Bagdad 8 doden door een autobom, terwijl in Tikrit 9 doden vielen toen een militair voertuig werd opgeblazen naast een groep sjiitische soldaten.

Het lijkt erop dat de serie aanslagen een vergelding is voor de aanval op een soennitische moskee Oost-Irak vrijdag. Die aanslag, waarbij zeker 68 doden vielen, heeft het sektarische conflict in het land verder op scherp gezet.

De Verenigde Staten hebben zich maandag fel tegen het opgelaaide geweld gekeerd in een verklaring, waarin de Irakezen worden opgeroepen zich te keren tegen Islamitische Staat “en alle andere extremistische groepen die het leven van onschuldige mensen bedreigen”.

ANP