Moskeeën beginnen twitteroffensief tegen IS

26-08-2014 08:05

Nederlandse moskeeën roepen jonge islamieten op om via internet weerwoord te geven aan sympathisanten van extremistische moslims. Dit moet de aanwas en invloed van extremisten indammen. Dat zegt Yassin Elforkani van het Contact-orgaan Moslims en Overheid (CMO) tegen het AD.

Propaganda

De moskeeën willen op die manier IS bestrijden op het terrein waar de terroristische organisatie nu alleenheerschappij lijkt te hebben. Via social media worden jongeren geronseld voor de strijd in Syrië en Irak, met behulp van propagandafilmpjes en een aanhoudende stroom berichten.

Elforkani stelt dat geweldsexcessen zoals die van IS niet horen bij de islam. Die boodschap gaan moslims die zijn betrokken bij de moskeeën van het CMO wat hem betreft massaal uitdragen. “Dat gebeurt nu al, maar wat mij betreft sluiten veel meer jongeren zich aan om van zich te laten horen.”

Het CMO liet na de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley weten dat het geweld van IS “op geen enkele manier is te verantwoorden”.

Zorgen

Elforkani zegt zich grote zorgen te maken over de sympathie die terreurorganisatie IS oproept bij een deel van de jonge moslims, zoals in de Haagse Schilderswijk. Een gebrek aan kennis over de islam zou hiervan de oorzaak zijn. Hij wil daarom meer bijeenkomsten voor ouders houden in moskeeën. “Als zij hun kinderen opvoeden met de religie, worden de kinderen weerbaar. Dan weten ze dat het niet klopt, als geweld wordt verheerlijkt”