Nieuws

‘Grenswachten Rusland en Oekraïne in gesprek’

27-08-2014 06:44

De grenswachten van Rusland en Oekraïne treden in overleg met elkaar. Dit heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko in de nacht van dinsdag op woensdag gezegd na overleg met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Minsk. Daarnaast wordt een plan voorbereid om zo snel mogelijk tot een staakt-het-vuren te komen.

Dialoog

Poetin op zijn beurt zei dat beide staatshoofden het erover eens waren dat het bloedvergieten in Oekraïne snel moet worden beëindigd. Het is volgens hem aan de strijdende partijen in Oekraïne om het eens te worden over een bestand. Maar volgens Poetin ,,kan Rusland bijdragen” aan de dialoog tussen de regering in Kiev en de pro-Russische separatisten. Op een staakt-het-vuren moet een ,,politiek proces” volgen. Poetin zei tevens dat hij het overleg met Porosjenko over gasleveranties wil hervatten.

Poetin en Porosjenko kwamen dinsdagavond bijeen voor een gesprek onder vier ogen van zo’n 2 uur. Eerder werd vergaderd samen met Wit-Rusland, Kazachstan en de Europese Unie, die in het conflict bemiddelen. Na het gemeenschappelijke avondeten trokken Poetin en Porosjenko zich met z’n tweeën terug.

De-escalatie

De bemiddelende president Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland zei dat Poetin en Porosjenko het eerder eens waren geworden over de noodzaak tot de-escalatie. Volgens Loekasjenko waren de gesprekken ,,niet makkelijk” vanwege de soms fundamentele meningsverschillen. ,,We wilden allemaal een doorbraak”, aldus Loekasjenko, die het al een succes vindt dat de ontmoeting in Minsk überhaupt plaatsvond.

De EU heeft aangedrongen op een staakt-het-vuren, efficiënte grenscontroles, respect voor het internationaal recht en een vredesproces binnen Oekraïne. In het bloedige conflict zijn volgens de VN al meer dan 2200 doden gevallen.

ANP