Nieuws

Gemeenten niet klaar voor jeugdzorg

29-08-2014 07:47

Veel gemeenten lijken onvoldoende voorbereid op de nieuwe taken voor de jeugdzorg die ze vanaf 1 januari krijgen. Het kabinet gaat deze gemeenten nader onder de loep nemen. Werpt dat onvoldoende vruchten af , dan kunnen deze gemeenten onder curatele komen van het Rijk.

Dat blijkt uit een brief die de staatssecretarissen Martin van Rijn (VWS) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) donderdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. De gemeenten worden vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor de jeugdzorg.

Bestuurlijke stappen

De twee bewindslieden maken zich zorgen over een kwart van de jeugdzorgregio’s. Daar is het onduidelijk of het voor 1 november lukt goede afspraken te maken met jeugdzorginstellingen. Teeven en Van Rijn gaan deze regio’s doorlichten. Zo nodig volgen “bestuurlijke stappen”. Dat gebeurt dan na overleg met de betreffende gemeenten.

Driekwart op koers

Van Rijn noemt de urgentie groot. “In de komende maanden moet de enorme inzet die gemeenten, zorgaanbieders en andere betrokkenen de afgelopen periode hebben getoond, worden verzilverd in getekende contracten. Zodat zwart op wit wordt geregeld dat er hulp, zorg en ondersteuning is voor de kinderen en gezinnen die vanaf 1 januari bij de gemeente aankloppen. Driekwart van de gemeenten zit op koers. Maar in dit stadium wachten we natuurlijk niets af.”

Peiling

Uit een peiling die Jeugdzorg Nederland donderdag naar buiten bracht blijkt dat driekwart van de jeugdzorginstellingen geen zicht heeft op het budget dat ze in 2015 krijgen. Daardoor kunnen zorgaanbieders niet garant staan voor goede zorg en veiligheid, aldus Jeugdzorg. Ook de beschikbaarheid van zorg komt in gevaar. Van Rijn had volgens Jeugdzorg eerder toegezegd dat de zorgregio’s op 1 augustus duidelijkheid zouden geven over de financiĆ«le middelen die jeugdzorginstellingen volgend jaar zouden krijgen.

Jeugdzorg hield de peiling onder de organisaties voor Jeugd & Opvoedhulp en de Bureaus Jeugdzorg. De organisatie pleit voor een noodwet, waarmee de overgang van de taken naar de gemeenten zorgvuldig wordt geregeld. Een woordvoerder liet donderdag weten dat het “nu al duidelijk is dat de overgang te snel gaat”.

ANP