Nieuws

Meer dan 3 miljoen Syriërs zijn land ontvlucht

29-08-2014 08:32

Het aantal Syriërs dat het land is ontvlucht vanwege de burgeroorlog, is boven de 3 miljoen uitgekomen. Dat zijn er ruim 1 miljoen meer dan een jaar geleden, aldus de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vrijdag.

De meeste Syriërs zijn uitgeweken naar Libanon (1,14 miljoen), Turkije (815.000) en Jordanië (608.000). Binnen Syrië zijn er ongeveer 6,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen voor het geweld. ,,Bijna de helft van alle Syriërs heeft het eigen huis moeten ontvluchten”, aldus de Unhcr

De VN-organisatie laat weten dat het voor Syriërs steeds moeilijker wordt hun land te verlaten. Vaak mogen ze pas de grens oversteken na het betalen van steekpenningen aan grensbewakers. Vluchtelingen die via de woestijn naar het oosten van Jordanië proberen te reizen, lopen het risico dat ze op smokkelaars stuiten. Die ‘beschermen’ de vluchtelingen in ruil voor geld.

Volgens Oxfam Novib leidt de opvang van vluchtelingen tot grote sociale en economische problemen in de buurlanden, en dan vooral in Libanon. “Slechts 5000 Syrische vluchtelingen zijn tot nu toe buiten de buurlanden opgenomen, 0,16 procent van het totaal”, stelt de hulporganisatie. Oxfam Novib roept westerse en andere welvarende landen op meer te doen voor de Syrische vluchtelingen.

ANP