Nieuws

Nog vijf demonstraties over op 20 september

02-09-2014 07:20

Er zijn nog maar vijf partijen die op 20 september willen betogen in Den Haag. Dat zei burgemeester Jozias van Aartsen in de uitzending van Pauw op maandag. Eerst sprak de gemeente nog met zeven groeperingen die aangaven dat ze wilden betogen.

Burgemeester Van Aartsen verbood in augustus alle demonstraties in woonwijken in Den Haag. Het risico op ongeregeldheden is volgens hem te groot. De betogers moeten daarom uitwijken naar andere locaties. Welke dat zijn, laat de gemeente in het midden. In Den Haag wordt wel geregeld gedemonstreerd op bijvoorbeeld het Malieveld, het Plein en het Lange Voorhout.

De Haagse burgemeester riep de maatregel in het leven nadat eerdere demonstraties in de Schilderswijk uit de hand waren gelopen. Bij demonstraties van radicale moslims werden antisemitische leuzen geroepen en waren vlaggen van de extremistische Islamitische Staat te zien. Ook gooiden tegendemonstranten stenen naar de ‘mars van de vrijheid’ van de organisatie Pro Patria (voor het vaderland).

Pro Patria is een van de partijen die een demonstratie op 20 september hadden aangekondigd. Ook de Nederlandse Volksunie (NVU), de islamitische Muslim Defence League – Holland en de Partij voor de Eenheid hadden aangegeven te willen protesteren.

ANP