Weten & Tech

Website 4chan past fotobeleid aan na gepubliceerde naaktfoto’s

04-09-2014 17:37

‘Imageboard’ 4Chan, waar begin deze week de naaktfoto’s van een aantal bekende sterren op waren te zien, past haar beleid aan. In een bericht op het ‘legal’ gedeelte van de site stelt men zich te gaan houden aan een beleid dat overeenkomt met de ‘Digital Millennium Copyright Act’ (DMCA). Informatie die op de website wordt gezet en op illegale manier is verkregen, zal in de toekomst van de pagina worden verwijderd. Topics en plaatjes verdwijnen soms razendsnel van de site, die een soort ingebouwde ‘verjaring’ kent, maar dat biedt blijkens dit nieuwe statement misschien toch niet genoeg zekerheid.

4chandmca

Bans

Naast het verwijderen van het materiaal pakt de website ook gebruikers aan die meerdere keren dergelijke informatie op de website hebben gezet. Zij zullen door de site worden gebanned. Sommige bezoekers roepen inmiddels op een nieuw ‘imageboard’ te beginnen, hoewel er sowieso al veel van dergelijke sites bestaan. De aankondiging is daarnaast voer voor speculaties over het einde van de site, niet ongewoon wanneer mensen ergens een verandering zien.

4chanquote-end

De website staat erom bekend dat gebruikers relatief anoniem foto’s, video’s en andere informatie kunnen delen. De ‘verjaring’ van de topics houdt in dat ze langzaam dieper in de sitestructuur verdwijnen als er niemand (meer) reageert. Bevindt een thread zich op de laatste pagina, dan wordt deze en daarmee de gehele inhoud, verwijderd. Dat dit soms al na enkele minuten kan gebeuren betekent echter niet dat materiaal niet soms opnieuw opduikt. Populaire topics kunnen daarnaast ook juist wel relatief lang blijven bestaan.

Juridische gevolgen

In het licht van de recente ‘leks’ en de mogelijke juridische gevolgen voor sites waar de foto’s verschijnen lijkt men nu toch voor een strikter beleid gekozen te hebben. Het blijft uiteraard de vraag of het indienen van een claim en de actie die daarop volgt snel genoeg is om verspreiding van dit soort foto’s in de toekomst te voorkomen. Zoals een bezoeker ook al opmerkt is de claim waarschijnlijk trager dan het ‘opschoonsysteem’ van de site zelf:

“This means that that single picture will likely be gone before their DMCA takedown notice goes anywhere.”

opklik voor groter

opklik voor groter

(TPO/ANP)