‘Onderzoekers verzamelen bewijzen tegen IS-leden’

04-09-2014 07:20

Een groep internationale onderzoekers verzamelt in opdracht van de Britse regering al enkele maanden bewijzen tegen strijders en prominente leden van de Islamitische Staat (IS). Dat schrijft de BBC. De terreurgroep zou zich in Irak en Syrië schuldig maken aan gruweldaden, zoals het kruisigen, martelen en het onthoofden van tegenstanders.

“We zitten achter de hoogste leden van IS aan, omdat deze mensen net zo verantwoordelijk zijn voor de talloze moorden als de manschappen die met hun eigen handen doden”, aldus de hoofdonderzoeker. “Zij doden niet één of twee personen, maar zijn verantwoordelijk voor alle moordpartijen.”

Het team beschikt over dozen met bewijs uit Syrië. De gedetailleerde informatie verschaft soms een unieke blik achter de schermen bij IS. Zo blijkt uit de notulen van een vergadering dat IS-bewakers in Aleppo het bevel kregen voor half acht ‘s ochtends uit bed te komen.

Ondergeschikt

De onderzoekers ontdekten dat vermoedelijk geen Britse jihadisten zijn doorgedrongen tot de top van de terreurgroep. “Westerlingen krijgen vaak ondergeschikte taken toegewezen door de commandanten”, vertelt een onderzoeker. “Dat komt omdat ze bij aankomst vaak niet beschikken over gevechtservaring.”

Strafzaken

Het vergaarde bewijs kan worden gebruikt in strafzaken. De onderzoekers zouden al zo’n 400 dossiers hebben opgesteld over commandanten en strijders. Volgens de BBC is het onderzoeksteam gevestigd in een onopvallend gebouw in een Europese stad en wordt publiciteit zo veel mogelijk gemeden.

Het team krijgt van de Britse regering 43.000 pond (53.239 euro) per maand voor hun werkzaamheden.