Weten & Tech

Ook wilde apen kijken naar instructievideo’s

04-09-2014 13:02

De doorgewinterde internetgebruiker weet die dingen. In plaats van een met totaal niet te begrijpen jargon overladen gebruiksaanwijzing is het handiger om YouTube te bezoeken. Want daar is altijd wel iemand die de gebruiksaanwijzing vertaald heeft in begrijpelijke beelden. Ook apen zijn zo slim.

Experimenten waarbij apen in gevangenschap naar een video keken en daar iets van opstaken zijn al langer bekend. Een groep onderzoekers van de Universiteit van Wenen probeerden het uit op in het wild levende gewoon penseelaapjes. Op de getoonde video zagen de apen hoe ze een plastic doos met daarin een snack konden openen. Een controlegroep kreeg alleen foto’s met een instructie te zien. De eerste groep was vele malen succesvoller. Volgens de onderzoekers leren de apen zowel van de video als van elkaar.

Sociale leermethoden waarbij de een leert van de ander werden tot voor kort alleen tot de culturele bagage van mensen gerekend. Steeds meer dieren blijken echter van elkaar nieuwe methodieken te leren. Zoals deze kaketoes.