Nieuws

Apple neemt maatregelen tegen indringers

05-09-2014 09:08

Technologiebedrijf Apple neemt extra maatregelen om gebruikers van diensten als iCloud te beschermen tegen indringers. Dat berichtte The Wall Street Journal vrijdag. Gebruikers krijgen in de toekomst per mail een waarschuwing als iemand iCloud-gegevens probeert in te laden op een nieuw apparaat.

iCloud, een online opslagruimte voor data, raakte onlangs in opspraak toen talloze blootfoto’s van beroemdheden uitlekten. Apple-baas Tim Cook ontkende tegenover de krant dat hackers de inlogcodes van de slachtoffers konden stelen van de servers van het technologiebedrijf.

De fotodieven wisten volgens Cook de antwoorden te raden op veiligheidsvragen die toegang gaven tot de wachtwoorden van slachtoffers. Ook werd phising gebruikt, waarbij via valse berichten en websites inlogcodes worden verkregen.

Apple zorgt daarom dat mensen worden gewaarschuwd als derden het op hun data hebben voorzien. Gebruikers krijgen binnenkort niet alleen vaker een berichtje, maar ook de mogelijkheid direct actie te ondernemen. Bijvoorbeeld door een wachtwoord te veranderen of een beveiligingsteam van het technologiebedrijf te alarmeren.

Volgens topman Cook is er geen louter technische oplossing die mensen kan beschermen tegen indringers. Hij wil gebruikers daarom bewust maken van de risico’s en de noodzaak betere wachtwoorden te bedenken. “Ik denk dat we een verantwoordelijkheid hebben dat op te schroeven. Maar het is niet echt een technische kwestie”, zei Cook tegen de Wall Street Journal.

ANP