Nieuws

Oud-gouverneur Virginia sculdig bevonden aan corruptie

05-09-2014 07:02

De ex-gouverneur van de Amerikaanse staat Virginia, Bob McDonnell, en zijn vrouw zijn schuldig bevonden aan corruptie. Het echtpaar zou in ruil voor dure cadeaus politieke gunsten hebben verleend aan een rijke zakenman, zo schrijven diverse Amerikaanse media.

De echtelieden namen giften aan met een totale waarde van zo’n 177.000 dollar (bijna 135.000 euro). Het ging onder meer om leningen, vakanties, merkkleding en een Rolexhorloge. Echtgenote Maureen McDonnell werd veroordeeld voor een mislukte poging bewijs weg te werken.

In ruil voor de giften zou McDonnell tijdens zijn ambtsperiode het bedrijf van de zakenman hebben voorgetrokken. De gouverneur hield zelf vol dat hij slechts “oppervlakkige toegang tot de overheid had verleend, en niets meer.”

Advocaten van de verdediging betoogden tijdens de zaak dat de echtelieden onmogelijk konden hebben samengezworen, omdat hun huwelijk te slecht was. Maureen McDonnell zou zelfs een oogje hebben gehad op de betrokken zakenman, waarmee ze 1200 tekstberichten en telefoontjes uitwisselde.

De ex-gouverneur beweerde volgens de New York Times dat hij tijdens de rechtszaak is ingetrokken bij een katholieke priester. Die verklaring kon de jury echter niet vermurwen. Het echtpaar gaat vermoedelijk jarenlang de cel in. De advocaten van McDonnell hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan.

ANP