‘Stap Timmermans is een gok’

05-09-2014 07:56

De voordracht van minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) als eurocommissaris is een gok. Dat stelt een bron binnen de PvdA tegenover De Telegraaf, nu er vragen zijn gerezen over de zwaarte van de portefeuille van de sociaaldemocraat.

Er is veel onduidelijkheid over de portefeuille die de bewindsman in Brussel krijgt. Timmermans zou eerste vicevoorzitter moeten worden van commissievoorzitter Juncker, en zich daarnaast bezig houden met de strategische agenda. De vorige commissie telde echter zeven vicevoorzitters en eerdere pogingen tot het instellen van een ‘supercommissaris’ werden door Europese regeringsleiders getorpedeerd.

Een hooggeplaatste sociaaldemocraat bevestigt dat het niet zeker is of de nieuwe functie van Timmermans een ‘topbaan’ wordt. “Het is een gok”, zegt de PvdA’er. Een partijgenoot zegt daarentegen: “Timmermans zou niet vertrekken als hij erop achteruit gaat”. Een liberaal vergelijkt de post met die van een minister zonder portefeuille. “Je gaat voor een zware financiĆ«le baan en komt terug met een administratieve functie.”

Het kabinet hield lang vast aan de kandidatuur van minister Dijsselbloem (Financiƫn) als beoogd eurocommissaris. Hij zou een zware financieel-economische post moeten krijgen, Begrotingszaken. Toen Den Haag uiteindelijk in augustus besefte dat Dijsselbloem kansloos was, werd Timmermans naar voren geschoven.