Buitenland

Video: Angela Merkel wil anti-semitisme aanpakken

06-09-2014 15:30

Bondskanselier Angela Merkel wil het antisemitisme in Duitsland aanpakken. In haar wekelijkse videoboodschap zei ze zaterdag dat ze bezorgd is over het feit dat elke joodse instelling in Duitsland politiebeveiliging nodig heeft.

Merkel zegt er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat antisemitisme in Duitsland “geen kans krijgt”.

Joodse cultuur

Ze zei dat er na de Tweede Wereldoorlog een enorme opleving is van joodse cultuur in Duitsland. “Daar zijn we trots op en erg tevreden dat zoiets in de jaren heeft kunnen groeien.”

In Duitse media is er de kritiek geweest op anti-Israëlische leuzen die zijn geroepen tijdens protesten tegen Israël om het conflict in de Gazastrook.

Benzinebommen naar synagoge

In juli werden er benzinebommen gegooid naar een synagoge in de stad Wuppertal, terwijl in Berlijn een man die een keppeltje droeg in elkaar is geslagen.

Merkel riep iedereen op volgende week naar een demonstratie te komen tegen antisemitisme.

Antisemitisme in Nederland

Ook in Nederland is het anti-semitisme de laatste tijd erg toegenomen. Tijdens pro-Gaza-demonstraties werden veel anti-Israëlische en anti-Joodse leuzen geroepen.

Bij een demonstratie in Den Haag werden borden met daarop de Israelische vlag naast een hakenkruis gedragen. Volgens de burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen, werden er “geen strafrechtelijke grenzen overschreden”. Ook in het NOS Journaal werden geen beelden vertoond van deze antisemitische borden.

‘Fuck de talmoed’

Tijdens een pro-Gaza-demonstratie onlangs in Amsterdam riep de Marokkaanse rapper Appa “fuck de Talmoed” en werd de directeur van het CIDI, Esther Voet, meerdere malen uitgescholden.

Hierop kwam verder geen enkele kritische reactie, in tegenstelling tot de reaties in Duitsland, noch uit politieke hoek noch van ‘kwaliteitscouranten’ of de publieke omroep. Maar als Geert Wilders “fuck de Koran” had geroepen was dit ongetwijfeld wekenlang groot nieuws geweest in genoemde media.

Onderzoek naar weblog

In Nederland lijkt de regering niet echt haast te maken met het uitbannen van antisemitisme. Wel werd door het Openbaar Ministerie een onderzoek ingesteld tegen een weblog dat gebruik had gemaakt van de vrijheid van meningsuiting. Het weblog bleek, heel verrassend, niets strafbaars te hebben gedaan.

Sinds de aanslag op het Joods Historisch Museum in Brussel worden ook in Nederland Joodse instellingen permanent bewaakt. Zo is er ME-bewaking bij een orthodox-joodse basisschool in Amsterdam en staat er tegenover de Portugese Synagoge permanent een mobiele politiepost.

In de Schilderswijk in Den Haag worden Joodse bewoners inmiddels uit hun wijk gepest en bedreigd.

Anp/tpo