Weten & Tech

Borstkanker komt niet door beha’s

08-09-2014 15:55

Hoewel homeopaten, wichelroedelopers en andere zwevers graag anders doen geloven, is de wetenschap beslist. Borstkanker wordt niet veroorzaakt door beha’s. Een onderzoek dat werd gehouden onder 1.500 vrouwen tussen de 55 en 74 jaar wijst dat uit.

De dames werden uitgebreid ondervraagd over het dragen van een bustehouder. Of ze beugels hadden, hoe lang het per dag gedragen wordt en meer van die dingen. Niets wees er op dat een beha ook maar iets te maken heeft met de gevreesde ziekte. Uit een studie uit 1991 bleek nog dat wie geen beha droeg een lager risico op borstkanker had. Dat bleek een vergissing te zijn, omdat men er vanuit ging dat dikke vrouwen vaker een beha dragen. Dunne vrouwen hebben kleine borsten, en die dragen daarom minder vaak een beha.

Later dacht men dat beha’s de drainage van de lymfeklieren belemmerden, waardoor gif in de borsten bleef zitten. Ook dat blijkt volgens het huidige onderzoek onjuist te zijn.

Een grote slag in het gezicht van kwakzalvers zal dit niet zijn. Die beweren doodleuk dat cellen de weg kwijtraken omdat de beugels uit een beha het aardmagnetisch veld verstoren. Ook verhalen als zouden vrouwen minder borstkanker krijgen als ze minder vaak een beha dragen kunnen naar de prullenmand. Ook zonnebrandolie is ongevaarlijk. Nachtdienst blijkt ook onschuldig.