Hawking: Higgs-boson kan universum wegvagen

08-09-2014 09:53

De legendarische Britse wetenschapper Stephen Hawking is bang dat de ontdekking van het higgs-boson (of het Godsdeeltje) nog weleens onze ondergang kan worden. De aan een rolstoel gekluisterde Hawking zegt dat het verkeerd behandelen van het deeltje het hele universum in één klap kan laten verdwijnen. Het goede nieuws: hij ziet het voorlopig niet zover komen.

Volgens Hawkings is het higgs-boson in staat een vacuüm te creëren waarin het hele universum met de snelheid van het licht verdwijnt. “We zullen onze ondergang niet eens aan zien komen”, voorspelt Hawkings in The Times. Overigens merkt de Brit sarcastisch op dat de deeltjesversneller Large Hadron Collider in Zwitserland weliswaar goed genoeg was om het higgs-boson te ontdekken, maar dat het apparaat nooit genoeg vermogen kan opwekken om het deeltje te laten ontsporen.

Het bestaan van het higgs-boson werd al in de jaren 60 gesuggereerd. In 2012 is het deeltje zeer waarschijnlijk gevonden in de Large Hadron Collider in Zwitserland. Het ontdekken van het higgs-boson was een van de grootste uitdagingen van de afgelopen tijd. Het deeltje was namelijk noodzakelijk om de bestaande theorieën over deeltjesfysica kloppend te maken. Het higgs-boson wordt ook wel Godsdeeltje genaamd omdat het alle andere deeltjes hun massa geeft. Zonder higgs-boson zou er helemaal niets bestaan.

BuzzO