‘Nemmouche beraamde ook aanslag in Parijs’

08-09-2014 07:02

Mehdi Nemmouche, de Fransman die ervan wordt verdacht in mei de aanslag op het Joods Museum in Brussel te hebben gepleegd, wilde ook een aanslag in Parijs plegen. Dat schrijft de Franse krant Libération op basis van gesprekken met vier voormalige gegijzelden, die door Nemmouche werden bewaakt in Syrië.

Nicolas Hénin, Didier François, Edouard Elias en Pierre Torres verklaarden dat Nemmouche bezig was met “een grootscheepse terroristische actie”. Die had moeten plaatsvinden op 14 juli, de Franse nationale feestdag. Het precieze doelwit van Nemmouche is niet bekend, maar hij zou gesproken hebben over de Champs-Elysées en over een aanslag in de aard van  ‘Merah maal vijf’. Dit is een verwijzing naar de Franse jihadist Mohamed Merah die in 2012 zeven personen doodschoot in Zuid-Frankrijk.

Veelpleger Nemmouche vertrok in december 2012 na het uitzitten van een celstraf naar Syrië en verbleef daar ongeveer een jaar tussen jihadisten van de terreurgroep IS. De vier Fransen werden in Syrië door hem gegijzeld gehouden, zo meldde de Franse krant Le Monde zaterdag al. De Franse journalist Hénin herkende Nemmouche als één van zijn bewakers.

Nemmouche zit momenteel vast in de gevangenis van Brugge. Hij moet op 12 september voor de rechter verschijnen.