Leven

52 Challenge: iedere week een andere uitdaging

09-09-2014 11:27

Zoals jullie weten ben ik hard aan het trainen voor de Dam tot Damloop. Naast meer bewegen wil ik eigenlijk ook graag mijn eetpatroon aanpassen (geen overbodige luxe met een bruiloft in het vooruitzicht), maar ik wil niet op dieet. Ik ben nou eenmaal niet het type dat suikervrij gaat, en punten tellen is niets voor mij. Ik heb super veel bewondering voor mensen die dat kunnen, maar zie het mezelf gewoon moet doen. Nu dacht ik, laat ik eens beginnen met mezelf een aantal ground rules op te leggen. Zo kan ik misschien toch gezonder leven, maar dan zonder al te drastische maatregelen. Gewoon door mijn eigen gewoonten bij te schaven.

Regels zijn regels

Ik wist dus wat me te doen stond, maar waarin kon ik mezelf bijschaven? Ik vroeg mijn collega’s om raad. We begonnen met het beantwoorden van de vraag: ‘Wat moet ik doen om gezonder te leven?’. Er kwamen meteen hele goede ideeën naar boven, van elke ochtend beginnen met wat yoga oefeningen, tot elke nacht voldoende slapen. Een aantal makkelijker dan anderen. Ik besloot me te focussen op gezonder eten, niet gezonder leven in het algemeen. Wel had ik meteen weer wat nieuwe ideeën voor toekomstige challenges.

Mijn regels voor een gezond leven

Voor nu lag de focus dus op het bijschaven van mijn eigen eetgewoonten. Ik kwam uiteindelijk op de volgende regels voor mezelf:

1. Één kop koffie per dag

Je moet begrijpen dat de koffie die ik drink voor het grootste gedeelte uit melk bestaat. Deze regel heeft dus niet zoveel met cafeïne inname te maken, des te meer met het feit dat ik er van overtuigd ben dat je hartstikke dik wordt van te veel latte’s op een dag. Ik wil dan ook proberen te minderen tot maximaal 1 kop per dag.

2. Geen suiker in de koffie

Eigenlijk drink ik al heel weinig suiker in mijn koffie, ik sprenkel het alleen maar over het melkschuim. Maar dat tikt toch aan en is eigenlijk nogal overbodig. Waarom zou ik het dus niet gewoon weglaten?

3. Niet meer snoepen na het eten

Oprah zei al dat je eigenlijk na een uur of acht/negen ‘s avonds niets meer mag eten. Laat dat nou net het tijdstip zijn dat ik op de bank zit met iets slechts. Niet meer snoepen na het eten betekent voor mij eigenlijk helemaal niets meer eten na een uur of acht.

4. Meer thee drinken

En dan geen ‘zwarte thee’, maar kruidenthee. Gelukkig voor mij drink ik eigenlijk altijd Rooibos thee.

5. Geen frisdrank

Ook een makkie. Ik drink namelijk alleen maar een collaatje op de vrijdag middag, als ik er écht zin in heb. Niet meer doen dus. Het klinkt misschien stom, maar ik vind het eigenlijk zonde om calorieën binnen te krijgen door iets dat ik drink. Ik wil me dan ook heel graag beperken tot water en thee (op mijn ene latte per dag na dan).

Zoals jullie zien ben ik erg dicht bij mij eigen gewoontes gebleven, maar ik sta zeker ook open voor iets moeilijkers. Laat me hieronder weten wat jouw tips zijn voor een gezond leven!

Lotte Besse onderwerpt zich komende 52 weken samen met Esther Vogel en Nadja Neeven aan de 52 Challenge: iedere week een nieuwe uitdaging. Alle uitdagingen kun je vinden op 52Challenge.nl.