Weten & Tech

Marketing domeinnaam ‘.amsterdam’ alsnog ondergebracht bij oud-HUB mannen

09-09-2014 13:42

De gunning voor de exploitatie van het amsterdamse ‘Top Level Domain’ (TLD) ‘.amsterdam’ is verleend aan Mijndomein, dat weet de gemeente Amsterdam ThePostOnline te melden. Toenmalig PvdA wethouder Gehrels heeft de gemeenteraad hierover in mei 2014 al geïnformeerd. Na navraag blijkt deze de inschrijving een samenwerking met Reshift Digital, dat de marketing van het domein op zich zal nemen. Saillant detail: ‘Reshift’ is de BV die een deel van de bladen van het failliete HUB Uitgevers opkocht. HUB verloor de exploitatierechten op het Amsterdamse domein eerder, vanwege het faillissement, en de gemeente besloot daarop de exploitatie openbaar aan te besteden.

Tot nog toe hebben we verder weinig over de domeinnaam kunnen vernemen. Toch blijkt uit een korte zoektocht dat een en ander wel publiek bekend was. De reden het gebrek aan publiciteit laat zich raden: de uitbaters zijn nog bezig de campagne uit te werken. Tegenover ThePostOnline laat men bij Metaregistrar, onderdeel van dezelfde holding als Mijndomein, weten dat het “nog wel twee maanden kan duren” voor we iets van het domein “gaan zien”.

Het topleveldomein bleef de afgelopen jaren niet onbesproken. In een omgevingsanalyse voor de gemeente uitte SEO-specialist Roy Huiskes zijn twijfels over het effect in Google, en vond Patrick Swaab (SEO ‘Weekendjeweg’) de ‘belachelijk hoge kosten’ van de ICANN een bezwaar. (Het aanvragen kostte de gemeente al eenmalig 185.000 dollar.) Niet zo vreemd dat de gemeente een meerwaarde duidelijk wilde hebben en in de aanbesteding een visie “op de markt van Amsterdam en de Metropoolregio Amsterdam” expliciet opnam.

Domeinnamen

Mijndomein is in Nederland geen onbekende, en liet vorige week nog weten de eerste site onder het TLD .frl, voor Friesland, gelanceerd te hebben.

Op de website van Mijndomein zien we verder dat ‘.amsterdam’ volgens de eigen statistieken op enige belangstelling kan rekenen. Metaregistrar benadrukt dat het hier gaat om voorinschrijvingen, en kon niet direct zeggen om wel soort organisaties het dan gaat. We zullen moeten afwachten welke domeinnamen er daadwerkelijk geregistreerd gaan worden ‘onder’ het Amsterdam topleveldomein.

Waar gaat .amsterdam voor staan?

Waar Mijndomein de technische kant van de exploitatie voor haar rekening gaat nemen, is het aan ‘Reshift’ om de marketingkant te ontwikkelen, en zij moeten dus ook meer kunnen vertellen over die gevraagde ‘visie op de markt van Amsterdam’. Zij zijn eigenaar van een deel van de bladen van het vroegere HUB uitgevers, zetten de Media Totaal Awards voort, en hebben verder ondermeer een drietal oud-HUB directeuren in de gelederen.

Volgens Paul Molenaar, oud-HUB en nu CEO van Reshift Digital, is er op vragen over zaken als de presentatie van het domein aan het publiek “al wel een antwoord”, maar hij was vooralsnog niet in de gelegenheid om tegenover ThePostOnline te reageren op specifieke vragen. Hoe de vereiste visie vorm krijgt blijft dus onduidelijk, waardoor de speculatie over wat het domein na de gedane investering de gemeente nu gaat opleveren nog wel even zal blijven.

Update: Ter verduidelijking (over de rollen): het is het SIDN dat de technische backend van het TLD doet.