Van Oude Menschen, De Dingen, Die Voorbijgaan…

09-09-2014 13:28

‘Van oude menschen, de dingen, die voorbijgaan…’ is de titel van Louis Couperus’ bekende familieroman uit 1906. Nu geldt Couperus als een groot schrijver, het gaat echter te ver te veronderstellen dat zijn psychologisch inzicht zo groot was dat hij de lijdensweg van menige ouderenpartij heeft voorvoeld. Maar zoals Eline Vere, hoofdpersoon uit zijn gelijknamige debuutroman, niet aan haar ondergang weet te ontsnappen, lijken ouderenpartijen in Nederland ditzelfde lot beschoren te zijn.

Meest recente voorbeeld: 50Plus. Met onder andere in de hoofdrol Henk Krol, ex-fractievoorzitter in de Tweede Kamer. In opspraak geraakt door beschuldigingen dat hij als directeur van de Gay Krant tussen 2004 – 2007 en in 2009, oh ironie, geen pensioenpremie zou hebben betaald voor zijn medewerkers. Het leidde begin oktober 2013 tot zijn vertrek uit de Kamer, volgens Krol omdat zijn vijanden hadden gewonnen.

Ook buiten het parlement blijven de soms merkwaardige strijdmethoden van de bekende voorvechter van homorechten hem achtervolgen. Dit keer zou de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK), met Krol als voorzitter, ruim twee ton aan subsidiegeld oneigenlijk hebben besteed. Niet aan de beoogde ‘online ontmoetingsplek voor homoseksuele jongeren’, voor zover daar al behoefte aan was, maar aan Krols noodlijdende Gay Krant en zijn online seksshop.

Als fractievoorzitter van 50Plus onderbouwde Krol tijdens interviews vaak zijn plannen door te verwijzen naar een of andere bejaarde ergens in het land die het zo moeilijk heeft. Een formule die ook van pas komt in geval van zelfrechtvaardiging. Nu Krol terugkeert in het parlement verklaarde hij voor de NOS-microfoon dat hij ‘ontelbare keren door mensen werd aangesproken, die zeiden: “Eindelijk hadden we een stem in de Kamer, was nou toch niet weggegaan”’.

Op de vraag of 50Plus nog serieus genomen kan worden antwoordde de trotse Krol strijdbaar: “Dat is niet aan u, dat is aan de mensen thuis”. Om na een minzaam tikje richting interviewer het toneel te verlaten.

Tuurlijk, het gaat om ‘de mensen in het land’. Een déjà vu met Rita Verdonk dringt zich op; terwijl weinigen haar nog serieus namen bleef ook zij onvermoeibaar aankomen met dit ongrijpbare deel der natie. Trots op Nederland, de afloop is bekend.

Dat ouderen nog steeds eigen belangenbehartigers willen kiezen is zeer wel mogelijk, rest de vraag of Henk Krol en zijn partij het meest daarvoor in aanmerking komen.

Maar de geplaagde Krol kan de schijnwerpers niet missen en keert dus vandaag terug in de Tweede Kamer. Mogelijk gemaakt door het vertrek van huidig fractievoorzitter Martine Baay wegens ziekte en de aanhoudende chaos in 50Plus. Het is goed vissen in troebel water voor ijdele narcisten met weinig zelfkritiek, maar het is onwaarschijnlijk dat nog veel kiezers zullen blijven vallen voor een partij in aanhoudende verwarring, inclusief de vele fratsen van haar meest prominente vertegenwoordiger.

Wat zou Couperus hier nou van vinden? Couperus schreef voor zijn tijd op gewaagde wijze over homoseksuele liefde, en hield ook wel van een sadomasochistische inslag. De Haagse dandy zou nu waarschijnlijk goed aan zijn trekken komen zonder zijn verbeelding maar te hoeven gebruiken.

Soms is de werkelijkheid zoveel leuker dan proza, hoe goed geschreven ook.