Kamer wil levenslange proeftijd voor gevaarlijke gedetineerden

10-09-2014 07:20

Gevaarlijke ex-gedetineerden moeten een eeuwige proeftijd kunnen krijgen. Een meerderheid van de Tweede Kamer is hier voorstander van. Op die manier kan de reclassering iemand levenslang in de gaten houden, schrijft het AD.

“Het is een vergaande maatregel, maar het gaat dan ook om de gevaarlijkste mensen”, aldus CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. “De rechter zal dit niet zomaar opleggen, alleen als er serieuze risico’s zijn voor de samenleving.”

Het initiatief wordt gesteund door de VVD, PvdA en PVV. Het plan is een aanpassing van Teevens wet voor levenslang toezicht die donderdag wordt besproken in het parlement. Volgens die wet moet de rechter voor de celstraf het toezicht opleggen.

Ook staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) omarmt dit CDA-initiatief. “Dit geeft de mogelijkheid om mensen nog te corrigeren als ze vrij zijn. Dat is een goed idee,” stelt Teeven.

Proeftijd kan nu door een rechter slechts een keer worden verlengd met 2 jaar, nadat een dader zijn straf heeft uitgezeten. Straks kan de rechter de proeftijd elke 2 jaar verlengen. Dat gaat gelden voor zedendelinquenten en zware geweldplegers bij wie wordt gevreesd voor herhaling.