Nieuws

Reuzenhaai gevonden in Noorwegen

10-09-2014 09:35

Een reuzenhaai van 12 meter is maandagavond dood aangetroffen voor de kust van Noorwegen. De 10.000 kilo zware vis is waarschijnlijk een van de grootste reuzenhaaien ooit gevonden.

Het dode dier werd voor het eerst opgemerkt door bootwerkers van een ferry, die de reuzenhaai zagen drijven in de wateren van het eiland Ylvingen. De vis werd vervolgens door een andere boot naar de haven gesleept waar het vast werd gemaakt aan de pier.

Kapitein Torleif Ludvig Olsen kon in het donker nog niet zien hoe groot het dier was. ”Het was rond 11 uur ‘s avonds en donker. We zagen dat het dier ongeveer 12 meter lang was. Ik denk dat ‘ie 10 ton woog. Er is ooit een van 13,7 meter gevangen, maar dat is nooit vastgelegd”, zegt hij tegen persbureau NTB.

De gevonden reuzenhaai kan dus een record vestigen, maar dan moet de vis wel aan land gehaald worden om officieel te meten. Volgens Olsen is het de taak van autoriteiten om de haai, die allemaal netten om zijn vinnen en kop heeft zitten, uit het water te vissen.

De reuzenhaai is de op één na grootste vis. Net als de grootste vis van de wereld, de walvishaai, eet ook de reuzenhaai alleen plankton en is hij niet gevaarlijk voor mensen.

BuzzO