Politiek

TEN STRIJDE! Maar hoe? En met wat?

10-09-2014 23:24

Met update – De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) moet ook militair worden aangepakt en Nederland is bereid daaraan mee te doen. Voorwaarde is wel dat de internationale coalitie onder leiding van de Amerikanen een strategie ontwikkelt die door Nederland kan worden gesteund. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdagavond in een debat in de Tweede Kamer. Een ruime Kamermeerderheid wil dat Nederland meedoet aan die coalitie en steunt een mogelijke militaire bijdrage daaraan. Het is nog niet duidelijk om welke militaire steun het zou kunnen gaan. Diverse partijen hebben gesuggereerd F-16-gevechtsvliegtuigen in te zetten. Probleem: de Amerikaanse president Barack Obama moet zijn visie nog ontvouwen.

‘Een substantiële bijdrage’

Op de SP na schaarde de hele Kamer zich achter het kabinet. Ze zette wel enige druk. “We willen geen symboolmaatregelen”, liet D66-Kamerlid Sjoerdsma weten. De VVD, PvdA, D66 en SGP willen ‘een substantiële bijdrage’ aan de internationale coalitie. De meeste partijen pleitten ook voor meer humanitaire hulp en financiële sancties tegen groepen of individuen die IS steunen.

SP-Kamerlid Harry van Bommel stond dus wat genuanceerder in de kwestie:

IS vormt volgens Timmermans niet alleen een bedreiging in de regio, maar ook voor de veiligheid in de Nederlandse samenleving. De aanpak van de terreurbeweging zal een kwestie van de lange adem zijn, zei hij.

Niet gepasseerd door Obama, maar…

Volgens Timmermans is Nederland op de NAVO-top vorige week in Wales ‘niet gepasseerd’ door de Amerikanen. Die spraken daar met negen andere landen over een coalitie tegen IS. Eigenlijk wilden de Amerikanen met 28 of 29 landen hierover praten ‘maar er was geen ruimte’, aldus Timmermans. Het verhaal is z’n eigen leven gaan leiden, voegde hij eraan toe.

…wél wachten op zijn ‘executive orders

Desondanks zei minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) dat het ‘wachten is op de speech van de president’ en zijn ‘executive orders‘. Ook waarschuwde zij de Kamer zich niet teveel te verliezen in de militaire details: het Kabinet zal daar later op terugkomen. Het is gebruikelijk dat het Kabinet de tweede Kamer informeert over militaire inzet middels een zogenaamde Artikel 100-brief. De vraag is echter wat Nederland kan leveren. We zijn goed in intelligence – voor een deel nu in Mali, incluis Special Forces – , enkele F-16’s en Apache-helikopters en natuurlijk geld storten. Maar of Nederland een bijdrage kan leveren aan het ‘hoogste geweldsspectrum’ is nog maar de vraag. Terwijl het er op lijkt dat dat nu nodig is in de regio.

Kortom: Nederland wil meedoen. Maar hoe? En met wat?

Update donderdag 01.59- Obama: VS leiden brede coalitie tegen IS

De Verenigde Staten zullen een brede coalitie gaan leiden voor een ‘meedogenloze campagne’ om Islamitische Staat (IS) uit te roeien. Dat gaat de Amerikaanse president Barack Obama in de nacht van woensdag op donderdag zeggen in zijn toespraak tot het volk over de aanpak van de extremistische groepering. Dat blijkt uit fragmenten van de toespraak die persbureau Reuters heeft ingezien. Obama benadrukt dat Amerikaanse troepen niet op buitenlands grondgebied zullen gaan vechten. Wel zullen de Amerikanen luchtaanvallen uitvoeren en bondgenoten op de grond steunen. Of zoals dat andere persbureau het samenvat:

TPO/ANP