Politiek

NOS heeft de belangrijkste Prinsjesdag-cijfers

11-09-2014 22:05

De belangrijkste cijfers van Prinsjesdag zijn uitgelekt: de werkloosheid zal volgend jaar verder dalen naar 605.000 mensen. Momenteel zijn er zo’n 650.000 werklozen. De economische groei wordt geraamd op 1,25 procent. Na vijf jaar koopkrachtverlies houden veel mensen iets meer over in hun portemonnee. Dat meldt de NOS.

Het begrotingstekort daalt zoals verwacht verder naar 2,1 procent, staat in de Macro Economische Verkenning van het Centraal Planbureau die dinsdag op Prinsjesdag officieel openbaar wordt. Vorig jaar werd er op Prinsjesdag nog rekening gehouden met een tekort van 3,3 procent.

Oppositie wil onderzoek naar lekken

Ondertussen ziet premier Mark Rutte geen reden voor een onderzoek naar het lekken uit de begroting die dinsdag op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Dat schrijft hij donderdag aan de Tweede Kamer. De oppositie had om een dergelijk onderzoek gevraagd. Volgens haar kunnen de stukken alleen gelekt worden door regeringspartijen of de ‘bevriende oppositie’ van D66, ChristenUnie en SGP.

Rutte:

“Op grond van die berichtgeving heeft het kabinet niet de indruk dat de begrotingsstukken, zoals die op 12 september onder embargo aan uw Kamer worden verstrekt, nu al in handen zijn van de media. Het kabinet ziet dan ook geen concrete aanleiding tot het doen van nader onderzoek.”

Kamervoorzitter Van Miltenburg wil nieuwe regeling

De Kamerleden moeten nog wachten tot vrijdag voor ze de stukken op een aantal USB-sticks per fractie krijgen. Die zijn speciaal beveiligd om lekken te voorkomen. Volgens de premier is in ‘zorgvuldig’ overleg met beide Kamervoorzitters tot deze embargoregeling besloten. Voorzitter Anouchka van Miltenburg van de Tweede Kamer zei woensdag tegen BNR dat ze vindt dat de stukken direct naar de Kamer moeten gaan en niet moet worden gewacht tot Prinsjesdag. Ze zou het kabinet hier in het voorjaar ook om hebben gevraagd.

Lees ook

NOS – Cijfers Prinsjesdag uitgelekt

TPO – SP wil per direct Miljoenennota openbaar