Nieuws

‘Probioticadrankjes zijn onzinnig’

12-09-2014 09:09

Britse wetenschappers vegen de vloer aan met probiotica die in drankjes zit waarvan wordt beweerd dat ze je darmflora beter maken. “Die bacteriën inslikken is compleet onzinnig omdat ze meestal je maag niet eens overleven”, vertelt dokter Simon Gaisford in Daily Mail.

Zuren in je maag hebben namelijk de eigenschap om alles wat leeft een kopje kleiner te maken. En de paar bacteriën die de maag al weten te overleven, gaan het volgens de wetenschappers vervolgens alsnog niet redden om op de juiste plek in je darmen te komen. Van de onderzochte drankjes zaten er alleen in Yakult en Symprove genoeg bacteriën om ook na de maag nog echt werk te kunnen verrichten. De kleine beestjes in Actimel bleken allemaal het loodje te leggen in de maag en sapjes als Align, Bio-Kult, Probio 7 en Biobalance lieten op geen enkel terrein ook maar enig positief effect zien.

Mocht je per se aan de probiotica willen, dan moet je volgens Gaisford zorgen voor een lege maag. Ook moet je minstens tien minuten na het innemen eten laten staan. Op die manier blijft je maag kalm en heb je kans dat de bacteriën in de drankjes nog iets kunnen aanrichten. Al blijft Gaisford bij zijn standpunt dat het niet voor niets is dat het Europese instituut voor voedselveiligheid de werking van dit soort drankjes al langer in twijfel trekt.

BuzzO