Crisisreserves Rusland fors aangevuld wegens sancties

15-09-2014 09:39

Rusland gaat miljarden roebels opzij zetten om bedrijven te beschermen tegen de effecten van Europese en Amerikaanse sancties tegen het land. Het geld wordt overgeheveld uit de pensioenpot van de Russische Federatie in een speciaal fonds dat er volgend jaar moet zijn. Dit heeft minister van Financiën Anton Siloeanov maandag gezegd.

Door sancties tegen Rusland wegens de rol van het land in de crisis in Oekraïne, hebben Russische banken en energieconcerns amper meer toegang tot buitenlandse valuta. Een aantal bedrijven heeft Moskou om hulp gevraagd, waaronder oliereus Rosneft dat zegt 1,5 biljoen roebel (30,7 miljard euro) aan steun nodig te hebben.

Met het staken van stortingen in het pensioenfonds komt 309 miljard roebel vrij. Volgens Siloeanov wordt dat bedrag niet geheel gebruikt voor het steunfonds. Wel komt een restant van de begroting voor dit jaar, van minimaal 100 miljard roebel, geheel ten goede aan het bedrijfsleven. Hoeveel geld er precies naar het fonds gaat maakte Siloeanov niet bekend. Wel zei hij dat het om een “significant” bedrag gaat.