‘VN-missie Centraal-Afrikaanse Republiek keihard nodig’

15-09-2014 10:10

De nieuwe VN-vredesmissie Minusca in de Centraal-Afrikaanse Republiek moet dringend bescherming bieden aan burgers in het midden en oosten van het land. Daar neemt het sektarische geweld schrikbarend toe, aldus mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch en Stichting Vluchteling. De missie van 12.000 blauwhelmen begint maandag.

“Burgers worden in alarmerend tempo vermoord door alle strijdende partijen, en mensen wachten wanhopig op bescherming”, zegt HRW-onderzoeker Lewis Mudge. “Er is geen tijd te verliezen. De nieuwe VN-missie moet meer troepen sturen om burgers tegen deze meedogenloze aanvallen te beschermen.”

Bruut geweld

De CAR is het toneel van bruut geweld sinds begin vorig jaar, toen overwegend islamitische Seleka-rebellen de macht grepen. Zij vermoordden op grote schaal burgers en plunderden huizen of staken die in brand. Later in het jaar pakten overwegend christelijke ‘anti-Balaka’-milities de wapens op om zich te verdedigen. Maar zij namen ook wraak op islamitische en andere burgers.

Escalatie

Het geweld heeft duizenden levens gekost. Er zijn zo’n 500.000 burgers ontheemd, en 300.000 personen, veelal moslims, zijn de grens over gevlucht. De dodelijke spiraal van sektarisch geweld is de afgelopen maanden vooral geëscaleerd in het midden en oosten, ondanks een staakt-het-vuren van 23 juli.

Vluchtelingenkampen

Zelfs in vluchtelingenkampen zijn burgers niet veilig. “Minusca moet de bescherming van die kampen tot een prioriteit maken”, vindt directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling. “Zij moet ervoor zorgen dat humanitaire organisaties de kampen veilig kunnen bereiken om voedsel, water en medische hulp te leveren die dringend nodig zijn.”

Dempend effect

De aanwezigheid tot nu toe van Afrikaanse en Franse vredestroepen heeft een dempend effect gehad op het geweld, aldus HRW, maar heeft er niet voor gezorgd dat de aanvallen op burgers zijn gestopt. De blauwhelmen van de op 10 april door de VN-Veiligheidsraad goedgekeurde missie moeten dat wel doen.

ANP