Buitenland

Abbott: IS wilde onthoofding in Australië

18-09-2014 07:25

Een Australische commandant van Islamitische Staat (IS) zou er bij aanhangers in Australië op hebben aangedrongen om in dat land een burger te onthoofden. Dat zei de Australische premier Tony Abbott donderdag. Hij reageerde daarmee op een antiterreuroperatie in zijn land.

Tijdens die actie vielen honderden agenten panden binnen in Sydney en Brisbane. Er werden uiteindelijk 15 mensen opgepakt. Bij de operatie werden zo’n 800 agenten ingezet. Hiermee is het de grootste anti-terreuractie ooit in het land.

Eén van de verdachten, de 22-jarige Omarjan Azari uit Sydney, is donderdag aangeklaagd voor het voorbereiden en plannen van een terroristische daad. Ook is hij aangeklaagd voor samenzwering met Mohammed Ali Baryalei, die door Australië wordt gezocht voor terroristische activiteiten.

Baryalei zou Azari hebben opgedragen om willekeurige burgers op straat in Sydney en Brisbane te pakken en die voor de camera te onthoofden. De video zou vervolgens door IS worden verspreid, schrijft het Australische ABC News.

Abbott zei ook dat er een “ernstig risico voor een terroristische aanslag” was. Vorige week verhoogde het land het dreigingsniveau voor een terreuraanslag al naar het hoogste niveau. Volgens de Australische veiligheidsdiensten zijn zeker 20 jihadstrijders na gevechten in het Midden-Oosten naar Australië teruggekeerd.