Oud-deelnemer Rollatorloop treedt weer op met zijn punkband

19-09-2014 16:27

In het Olympisch Stadion werd woensdag de Rollatorloop gehouden, waaraan vooral ouderen meededen. Hierop concentreerden de journalisten zich ook – tot vervelens toe. “Je loop echt in de weg,” snauwde een vrouw bijvoorbeeld tegen een opdringerige verslaggever van Hart van Nederland. “Ik loop gewoon door, hoor.”

Rollatorloop

Buiten beeld liepen enkele jonge mensen mee, waaronder iemand van achttien jaar oud. De Rollatorloop past namelijk soms goed in de herstelperiode na een ziekte of kwetsuur, wat Billie Kuiper vorig jaar zelf heeft ervaren. In de afgelopen veertien maanden raakte hij verlamd, onderging een operatie, doorliep een lange herstelperiode, maar is nu weer in staat zelf te lopen. Woensdag was hij als bezoeker aanwezig bij de Rollatorloop, waar hij vorig jaar zelf nog aan meedeed – toen 43 jaar oud.

In het dagelijks leven werkt Kuiper als chauffeur. In zijn vrije tijd is hij zanger van de band Buiten Gebruik, die snoeiharde punk speelt. Dit werd ruim een jaar geleden ruw onderbroken. “Ik kreeg opeens rugpijn. Binnen drie weken was ik verlamd van mijn navel tot aan de tenen.”

Dwarslaesie

In het ziekenhuis werd het Cauda Equina Syndroom geconstateerd, een lage dwarslaesie, die heel zelden voorkomt. Na de operatie begon een lange herstelperiode – letterlijk stapje voor stapje. Na enkele weken kon Kuiper met veel doorzettingsvermogen twee tot drie stappen zetten.

In die situatie kreeg Kuiper een uitnodiging om mee te doen aan de Rollatorloop.

Vooraf had hij geen idee hoe het zou aflopen. “Ik stond ingeschreven voor de 400 meter, maar of ik die afstand zou halen, wist ik echt niet. Sinds mijn verlamming had ik niet meer zoveel gelopen. Terwijl ik liep, werd ik aan alle kanten ingehaald door hoogbejaarden. Ik was daarna zo uitgeput dat ik de rest van de dag alleen maar kon slapen.”

Prestatie

Voor Kuipers herstel was deze prestatie erg belangrijk, want daarna ging het dagelijks beter. Sinds deze maand is hij weer aan het werk en ook zijn hobby heeft hij opgepakt. “Dit weekend ga ik voor de eerste keer weer op reis met Buiten Gebruik. We hebben optredens in Italië.” Vanavond speelt de band in de buurt van Padova, zo’n vijftig kilometer van Venetië.

Van rollator naar hardcore-punk lijken twee verschillende werelden, maar dus niet voor Kuiper. “De Rollatorloop is echt een prachtig evenement. Volgend jaar kom ik weer kijken.”

Een uitgebreid verhaal over Billie Kuiper en de Rollatorloop staat op Blendle – hier.