TPOok!

 
Reportage

Kritische vragen bij extreem-links niet toegestaan, dus worden ze niet gesteld

AFA-demonstratie op Plein 1813, Den Haag

Op Plein 1813 in Den Haag doet Jeroen Holtrop van PowNews een poging een extreem-linkse demonstrant te interviewen. Zaterdag demonstreerden zo’n tweehonderd mensen hier tegen allerlei vormen van racisme en uitsluiting. PowNews blijkt niet geliefd en velen willen Holtrop niet te woord staan. Even achtervolgt hij een zwijgende demonstrant, maar na tien meter geeft hij het op. PowNews lijkt vooral te willen weten waarom ze niet welkom zijn. 

Het volgende interview gaat mis. De geïnterviewde praat wel, maar een man bemoeit zich ermee en er ontstaat wat geduw en getrek. Uiteindelijk komt de politie ertussen. Holtrop roept iets over persvrijheid en dat het belachelijk is dat hij wordt weggehaald. Enkele minuten later staat hij er weer bij de menigte. Iedereen is tot bedaren gekomen.

Wat vertelt dit incident ons over deze demonstratie en de journalisten die dit verslaan?

Verzamelplaats voor journalisten

We zullen ons deze zomer herinneren vanwege de vele demonstraties die gehouden werden. De eerste Gaza-demonstraties waren massale bijeenkomsten met duizenden sympathisanten. Maar al snel bleven velen thuis. Inmiddels hadden journalisten de demonstraties ontdekt. Bij de eerste demonstraties was bijna geen enkel medium, enkele weken later stonden alle media klaar. Ook zaterdag viel dit op: het aantal journalisten was imposanter dan het aantal demonstranten. Demonstraties zijn een verzamelplaats voor journalisten geworden.

Opvallend is dat geen journalist over die wanverhouding schrijft. De meeste journalisten schrijven zaken zoals in het bericht van RTL Nieuws, wat vermoedelijk een kopie is van het ANP: hoeveel mensen er waren, waar ze globaal voor stonden, of er ongeregeldheden waren en ter illustratie nog twee teksten van spandoeken. Het is het toonbeeld van journalistieke objectiviteit: er worden feiten genoemd en de wie-, wat-, waarom- en wanneer-vragen worden keurig beantwoord.

Lastige contexten

Dit type journalisten leer je kennen als je iets tegen ze zegt wat “niet objectief” is. Zo zeg ik tegen een van hen dat deze demonstratie in mijn ogen “behoorlijk gestoord” is. Hij neemt meteen resoluut afstand. Het probleem is alleen dat je deze mening bij deze extreem-linkse demonstratie wel erg makkelijk met feiten kunt onderbouwen.

Men is hier tegen homohaat, Jodenhaat, moslimhaat, vreemdelingenhaat, racisme en Zwarte Piet. Maar het is niet moeilijk voorbeelden te vinden dat deze doelen elkaar bijten, dat de ene minderheid andere minderheden haat en ga zo maar door. Men knoopt hier allerlei doelen aan elkaar die theoretisch wel bij elkaar passen, maar op praktisch niveau niet. Maar zo’n analyse is – als ik de journalist naast mij mag geloven – “niet objectief”.

Een van de woordvoerders meldt doodleuk dat er helemaal geen problemen met journalisten zijn omdat ze allemaal hele gewone vragen stellen. PowNews en ThePostOnline zijn volgens hem de enige uitzonderingen. Eigenlijk zegt hij: “PowNews en ThePostOnline bevragen ons op waar we echt voor staan. We willen alleen journalisten waarbij we zonder weerwoord ons PR-verhaal af kunnen draaien.”

Niets uitzoeken

En zo gaat dat dus, want lees het incident met PowNews bij RTL Nieuws (via ANP) maar even na:

“[Er] ontstond even een opstootje. Om nog onbekende redenen werd daar geduwd en getrokken. Een cameraman en interviewer van PowNews moesten door de politie worden ontzet.”

 

Deze redenen zijn helemaal niet onbekend. RTL Nieuws heeft het opstootje niet zelf gezien, want dan hadden ze de oorzaak geweten: de dubieuze houding van deze demonstranten ten aanzien van persvrijheid in het algemeen en kritische vragen van PowNews in het bijzonder. Maar nog belangrijker is: RTL Nieuws vond het niet eens nodig die redenen uit te zoeken. Ter vergelijking: De Volkskrant geeft ook geen analyse van dit incident en stelde dus geen kritische vragen. NRC en NOS melden het incident helemaal niet.

Wat zou er gebeuren als RTL Nieuws een verslaggever had gestuurd om te checken waarom dit opstootje plaatsvond? Exact: dan was RTL Nieuws onderdeel geworden van de media die bij links-extreme demonstraties niet welkom zijn en dan lopen hun verslaggevers voortaan de kans te worden gemolesteerd.

   

Steun direct Chris Aalberts

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.