Explosieven in woning Haags jihadkoppel

22-09-2014 06:42

Een Haags stel dat volgens justitie een aanslag wilde plegen op het gebouw van de Europese Commissie in België had de explosieven daarvoor al in huis. Dit meldt het AD op basis van bronnen. Ook zouden Adil U. (33) en Zeyneb K. (28) andere jihadisten hebben geleerd bommen te bouwen.

Het vermoedelijke terreurkoppel werd begin augustus aangehouden op het Brusselse vliegveld Zaventem. De twee kwamen officieel terug uit Turkije, maar waren vermoedelijk in Syrië geweest. De verdachte jihadisten, de Turkse man Adil U. en zijn vrouw Zeyneb K., zijn al anderhalf jaar geleden vertrokken uit hun woning in de Fannius Scholtenstraat, aan de rand van de Haagse Schilderswijk. Het huis, dat recht in het zicht staat van politiebureau Hoefkade, staat nog wel op hun naam.

Op de avond van de arrestatie werden tijdens een gezamenlijke actie van de de Belgische en Nederlandse justitie in Den Haag en Brussel vijf woningen doorzocht. In België namen agenten vuurwapens en kogelvrije vesten in beslag. Volgens bronnen rond het onderzoek werden ook explosieven aangetroffen die bij een aanslag op het kantoor van de Europese Commissie hadden moeten worden gebruikt.

De arrestaties tonen wederom aan dat er nauwe banden zijn tussen jihadisten in Nederland en in België. Ook de Haagse ronselverdachte Azzedine C., alias Abou Moussa, onderhield tot zijn aanhouding eind augustus zeer goede betrekkingen Belgische jihadisten. Hij was een sleutelfiguur in Sharia4Holland, een directe afgeleide van de Belgische radicaal-islamitische beweging Sharia4Belgium.