Binnenland

‘Snel besluit over strijd tegen IS’

24-09-2014 07:49

Bronnen in Den Haag verwachten dat het kabinet vrijdag de Tweede Kamer over de Nederlandse bijdrage aan de coalitie tegen Islamitische Staat kan informeren. De komende dagen moet bij de VN dan wel een vorm van mandaat voor de actie worden vastgesteld, meldt De Telegraaf.

Een VN-mandaat is een belangrijke eis voor regeringspartij PvdA. Het liefst ziet de partij een mandaat van de VN-Veiligheidsraad, maar bronnen binnen de partij geven aan dat een andere vorm van volkenrechtelijke instemming in de marge van de Algemene Vergadering ook kan.

Het besluit komt volgens de bronnen snel, nu VN-baas Ban Ki-moon de luchtaanvallen van Amerika en vijf Arabische landen op terreurleger ISIS in Syrië heeft goedgekeurd.

Het is nog onduidelijk of de naar verwachting zes Nederlandse F16’s nodig zijn voor de strijd, of wat er na eventuele bombardementen verder moet gebeuren met de straaljagers.

Premier Rutte zei dinsdag in New York ‘begrip’ te hebben voor de luchtaanvallen, steun sprak hij echter niet uit. “Nederland beraadt zich op militaire of politieke acties tegen IS. Ik voel ook de haast. Maar we moeten niet overhaasten en eerst zorgvuldig met de grote groep landen kijken wie wat doet en hoe het volkenrechtelijk zit”, aldus Rutte.

ANP/TPO