Weten & Tech

IJslandse versie Monster van Loch Ness bestaat echt

25-09-2014 11:14

Dertien leden telde het IJslandse panel dat moest besluiten of een video die in 2012 werd geschoten echt is. Op die video staat een monster dat door het ijs zwemt. Wetenschappers veegden er de vloer mee aan en de conclusie was simpel.

Het zou volgens een Finse deskundige om een bevroren sleepnet gaan. De leden van het panel oordeelden anders. Zeven panelleden stemden voor en schoven op die manier de wetenschap aan de kant. Critici weten dan ook zeker dat de stemmen bedoeld zijn om het crypto-toerisme in IJsland te bevorderen. Crypto-toerisme richt zich vooral op Monsters van Loch Ness, Chupacabra’s, verschrikkelijke sneeuwmannen en andere wezens waarvan het bestaan nooit is vastgesteld.

Verhalen over het monster doken sinds 1345 op. Het zou leven in het Lagarfljót-meer, en een voorbode van rampen zijn. Nadat het in 2012 werd gefilmd, barstte er in 2014 een vulkaan uit op IJsland. En hoewel we filmer Hjörtur E. Kjerúlf op zijn woord geloven als hij zegt dat er echt iets in het water lag, gaan we voor de Finse deskundige. Nu zijn film als authentiek is beoordeeld incasseert Kjerúlf 3.000 euro.