Weten & Tech

Radarbeeld blijkt enorme wolk vlinders

28-09-2014 15:41

De monarchvlinder is een van de bekendste vlinders van Noord Amerika. In het verleden stond de massale migratie van de vlinders voor een van de wonderen der natuur. Met miljoenen reisden ze in de winter maar liefst 5.000 kilometer vanuit Amerika om te overwinteren in Mexico.

Omdat insecticiden de voedingsbronnen van de vlinders vernietigden daalde hun aantal met maar liefst negentig procent. Toen het Amerikaanse National Weather Service (NWS) een enorme wolk boven Saint Louis oppikten dacht men dan ook aan alles, behalve aan de monarchvlinder. Verder onderzoek wees uit dat het ging om een natuurlijke bron, terwijl de wolk vreemd genoeg de vorm aannam van een enorme vlinder. Pas nadat men bronnen op de grond aanboorde bleek dat het hier inderdaad om vlinders ging.
wolkie1
De wolk betekent niet dat de vlinders bezig zijn met een come back. Radars pikken tijdens droog weer nu eenmaal makkelijk insecten op. En met vlinders is het net als met zwaluwen: eentje maakt nog geen zomer. De petitie die een paar weken geleden werd aangeboden aan het Witte Huis (PDF) is dan ook niet voor niets aangeboden.
wolkie2