Weten & Tech

Gemummificeerde aan stukken gesneden foetus gevonden

02-10-2014 20:58

In 2009 werd het Italiaanse dorp L’Aquila door een zware aardbeving met een kracht van 6,3 op de Schaal van Richter getroffen. Daarbij kwamen 295 mensen om het leven. Een historische kerk in Casentino stortte in, waardoor tientallen mummies die zich in de catacomben bevonden bloot kwamen te liggen. Daarbij zat een 29 weken jonge foetus.

Volgens onderzoekers van de universiteit van Chieti is de mummie rond het jaar 1840 gemaakt. Het geslacht hebben ze niet kunnen vaststellen. Uit het onderzoek bleek vooral dat de botten van het kind door elkaar lagen. De schedel was doorgesneden en losgetrokken van de ruggenwervel. Een arm was afgebroken. De onderzoekers vermoeden dat er sprake is van emrbyotomie, waarbij een foetus in de baarmoeder in stukken wordt gesneden.
mummified-fetus-2
Of er sprake is van een voor de moeder levensreddende handeling, een bizar ritueel of medisch onderzoek weten de wetenschappers niet. Wel zijn er in de kerk mummies aangetroffen die zijn onderworpen aan autopsie om naar de hersenen te kijken.
kerkmummie