Marketing

Ben jij je bewust van de gevolgen van je naaktfoto?

03-10-2014 15:16

Wat te denken van de uitkomsten van het onderzoek dat EenVandaag vandaag presenteerde? Het programma deed met haar “jongerenpanel” een onderzoek onder 1500 jongeren van 12 t/m 24 jaar, waarvan meer dan 500 middelbare scholieren. Volgens het onderzoek geeft meer dan de helft (55%) van de ondervraagden toe dat er wel eens zo’n foto of filmpje bij hen op school is rondgegaan. 

Toen ik op de middelbare school zat, hoorde ik wel eens verhalen van dat soort filmpjes. Altijd mensen (meestal meisjes) van andere scholen, die het deden voor “de aandacht”. Besmuikt werden telefoons doorgegeven onder de jongens achterin de klas. Nog nooit is een leerling van onze school naar buiten getreden met een naaktfoto. Wel zijn er andere vormen van ontucht gepleegd, maar dat gebeurde pas nadat ik al eindexamen had gedaan.

Het fenomeen van tastbaar bewijs is voor mij pas iets van de laatste jaren van de bovenbouw. EenVandaag bewijst dat ook: van de deelnemende jongeren die nu al niet meer op de middelbare school zitten, laat slechts 38% weten dat zulke foto’s en filmpjes “in hun tijd” ook al door de school gingen. Er volgt een zogenaamd slimme conclusie dat “het tegenwoordig meer lijkt te gebeuren dan een paar jaar geleden.” Goh. Smartphones, met applicaties als Whatsapp, Facebook en Snapchat, zijn pas sinds 2009 echt in opkomst geraakt onder middelbare scholieren – ik was eind 3e klas een van de eersten met Whatsapp. iPhones bestonden al een tijdje langer, maar omdat die zo godsgruwelijk duur waren, hadden de meeste mensen nog altijd een Samsung Star of LG Secret. Daar kon je wel mee internetten, maar dat kostte je klauwen met geld.

Lees verder op Freshpost.nl, (weer zo’n fijn product van ThePostOnline!).

 

Like Freshpost op Facebook.

En follow op Twitter.