Binnenland

Gevangenen moeten minder zakgeld krijgen

06-10-2014 07:33

CDA-Kamerlid Peter Oskam dient woensdag een plan in om het maximum-zakgeldbedrag van gedetineerden te verlagen. De gevangenen mogen nu nog maximaal 500 euro per maand op hun rekening laten storten, maar dat zorgt voor ruzie, machtsspelletjes en chantage. “Geld wordt een middel om vrienden en vijanden mee te maken. Zo’n chantagemiddel wil je niet in de gevangenis”, aldus Oskam in De Telegraaf.

Als het aan hem ligt wordt het maximumbedrag dat gestort mag worden 100 euro in een gesloten inrichting en 250 euro in een half gesloten inrichting.

“500 euro is absurd. Je hebt geld nodig voor een zak chips of een pakje sigaretten. Van meer geld komt narigheid”, stelt Oskam. Als voorbeeld noemt hij de Hells Angels, die dankzij clubfondsen maandelijks 500 euro krijgen als ze in de bak zitten. Dat zou de Angels een enorme machtspositie opleveren.

Een Kamermeerderheid van VVD, SP en PVV is positief over Oskams plan. Lilian Helder (PVV) is er sowieso op tegen dat bajesklanten geld gestort kunnen krijgen. “Die gedetineerden zitten er al op kosten van de belastingbetaler, dus meer geld is niet nodig van buitenaf. Als ze dat willen, moeten ze er maar voor werken,’ zo zegt de politica.

Anp/TPO