Binnenland

Verbod op sterke wiet doorgezet

06-10-2014 06:50

Het kabinet wil de plannen voor een verbod op sterke wiet en hasj doorzetten. Critici zeggen dan wel dat het onmogelijk is om betrouwbaar vast te stellen hoe sterk cannabis is, maar minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) legt dat naast zich neer. Dat meldt De Telegraaf.

Cannabis met meer dan 15 procent thc, de werkzame stof, moet onder harddrugs gaan vallen. Een expert van de douane stelt echter dat verschillende labtesten elk een ander percentage aangeven en het hierdoor vrijwel onmogelijk is betrouwbaar te testen. In dezelfde wiet zit volgens de ene test 13 procent thc en volgens de andere 15: het verschil tussen gedogen en straffen.

Ook het Trimbos instituut zegt dat het meten van de hoeveelheid thc ontzettend moeilijk is. Je kunt namelijk aan één kant van een wietbloemetje een enorme ophoping THC hebben, en een stukje verderop vrijwel niets.

Bovendien is het Nederlands Forensisch Instituut bang voor een capaciteitsprobleem als er zoveel getest moet worden. De PvdA deelt die vrees.