Weten & Tech

Vroeg plaatje van baardloze Jezus gevonden

06-10-2014 13:54

Sinds Jezus in het zo’n 2000 jaar geleden is gekruisigd kan hij maar lastig afscheid nemen. Zo verschijnt hij in bomen, op pannenkoeken en in kopjes koffie. Nu heeft men ook een echte afbeelding van hem gevonden.

Het werd gevonden in het Spaanse plaatsje Cástulo en is de vroegste in zijn soort. Het voor 81% teruggevonden glazen bord dateert uit de vierde eeuw en komt overeen met Romeinse en Byzantijnse schilderingen uit die tijd, waarbij Jezus in het midden staat met naast hem de minder belangrijke mensen. Het was ook in die vierde eeuw dat de Romeinse Keizer Constantijn de Christenen vrijstelde van vervolgingen.

dnews-files-2014-10-early-image-of-beardless-jesus-141003-jpg

Op de glasplaat is Jezus afgebeeld zonder baard, maar met blond krullend haar, en met kruis in de hand. Op hetzelfde plaatje staan Petrus en Paulus. Die hebben net als Jezus een halo rond het hoofd. Over het uiterlijk van Jezus en het bestaan van de goede man zegt het plaatje niet veel. Wel over de verspreiding van het Christendom over Spanje. Die was wat eerder dan gedacht.

Hieronder Jezus in achtereenvolgens een rog, een stukje geroosterd brood en in de borstkas van iemand die net een MRI-scan maakt.

jesusrog jesusbrood a9242dc2db_1374052617_Door-te-verschijnen-op-een-rontgenfoto-want-Jezus-zit-in-je-hart__list-noup