Buitenland

Wetenschappers willen ‘kweekpenis’ testen

06-10-2014 09:24

Wetenschappers van het Wake Forest Institute for Regenerative Medicine in de Amerikaanse staat North Carolina willen binnenkort tests gaan uitvoeren met in laboratoria gekweekte penissen. Dit schrijft The Guardian. Binnen vijf jaar willen ze mannen die om welke reden dan ook hun penis kwijt raakten, aan een nieuwe helpen.

In 2008 werd al getest op konijnen. Twaalf dieren kregen een biotechnisch gekweekte penis. Ze probeerden allemaal te paren en in acht gevallen was er bewijs van ejaculatie. Vier van de dieren kregen zelfs nakomelingen. De wetenschappers willen nu dezelfde techniek op mensen testen, maar wachten nog op toestemming van de autoriteiten voor ze vijf jaar lang praktijkonderzoek gaan doen.

De kweekpenis wordt gemaakt door de penis van een overleden man van alle cellen, bloedresten en genetisch materiaal te ontdoen in een bad met reinigingsmiddel. Hierna worden cellen van de beoogde ontvanger gebruikt die met de juiste celvoeding de penis weer vorm geven. Vervolgens kan de nieuwe piemel worden bevestigd. Het lichaamsdeel loopt niet de kans te worden afgestoten, juist door het gebruik van de cellen van de man die de penis nodig heeft.

De techniek is niet geschikt voor geslachtsveranderingen. Het gekweekte lichaamsdeel is wel volledig functioneel.